Szavak nélkül kommunikáltunk

Hét európai szervezet trénerei és művészei töltöttek együtt egy hetet a görögországi Larissában a kétéves DeTalks projekt következő lépéseként. Az intenzív workshop során azért kísérleteztünk, alkottunk, játszottunk és osztottunk meg egymással gyakorlatokat, hogy megtaláljuk a legjobb módját annak, hogy hogyan lehet a beszédet kihagyni a kommunikációból.

Mindezt azért tettük, mert a projekt keretében célunk, hogy olyan innovatív, nonverbális és művészeti gyakorlatokat fejlesszünk ki, amelyek segíthetik az Európába újonnan érkező fiatalok nyelvtanulását.

Miért foglalkozunk ezzel?

Mert hisszük, hogy az Európába érkezők nyelvtanulása nem szorítkozhat a nyelvtan és a szókincs elsajátítására. Annak érdekében, hogy a helyiekkel folytatott interakcióik sikeresek lehessenek, a kommunikáció más, kulcsfontosságú tényezőit is figyelembe kell venni. A kulturálisan meghatározott nonverbális jelek még annál is fontosabb szerepet töltenek be a kommunikációban, mint a nyelvtan vagy a szókincs.

Ezért a DeTalks projektben a nonverbális kommunikációs készségeket fejlesztjük az előadóművészet és a média nem-formális tanulási közegében.

Mi a következő lépés?

  • Minden partnerországban pilot-tréningeket tartunk, amelyekben az országba érkezett fiatal külföldiek, helyi fiatalok és ifjúsági munkások tesztelik és finomítják majd a projekt keretében kifejlesztett gyakorlatokat.
  • Létrehozunk egy feladatgyűjteményt innovatív művészeti gyakorlatokból, amelyek a nonverbális kommunikáció felhasználásával támogatják a nyelvtanítást.

Ha szeretnéd követni a projekt alakulását, látogasd rendszeresen ezt a weboldalt, ahol közzétesszük a legfontosabb híreket a projekttel kapcsolatban. Ha szeretnél részt venni a pilot-tréningekben, írj a bori.bujdoso@szubjektiv.org emailcímre.