Gyűlöletbeszéd elleni szemináriumon vettünk részt

November 9-én Pozsonyban rendezték meg a Tackling Hate Crime and Hate Speech elnevezésű projekt nemzetközi szemináriumát, melyen az öt országból érkező, a projektben részt vevő civil szervezetek bemutatták a szeminárium résztvevőinek a projekt első szakaszában elkészített nemzeti felméréseik eredményeit.

A projekt célja, hogy az Európai Unió tagállamaiban segítse a gyűlölet-bűncselekmények és gyűlöletbeszéd áldozatainak nyújtott segítségnyújtás fejlődését a megfelelő jelentési mechanizmusok és a komplex segítségnyújtás tudáscseréjén keresztül.

A szemináriumon bemutatott nemzeti felmérések összefoglalják a gyűlölet-bűncselekmények és gyűlöletbeszéd esetek jogi keretrendszerét Csehországban, Litvániában, Magyarországon, Máltán, valamint Szlovákiában.

A Szubjektív Értékek Alapítvány mint a projekt magyarországi résztvevője is bemutatta a gyűlölet-bűncselekményekről készített tanulmányát, mely itt olvasható.

A tanulmányok bemutatását követően az előadók a már működő jelentő eszközeikről tartottak előadásokat. A szeminárium résztvevői uniós tagországokból érkező érdeklődő felek, civil szervezetek, rendőrségek és ügyészségek képviselői voltak, akik értékes hozzászólásaikkal segítették a projekt célját: a gyűlölet-bűncselekmények és gyűlöletbeszéd áldozatainak nyújtott segítségnyújtás fejlődését.