(en)

iszlamofobia_workshop_montazs

 

A Szubjektív Értékek Alapítvány és a Dialógus Platform Egyesület meghívja Önt a „Műhelybeszélgetés az iszlamofóbiáról” című szakmai rendezvényre.

Időpont: 2016. október 21., 17:00-18:30

Helyszín: Dialógus Platform Egyesület, Budapest 1061, Andrássy út 16., II. em.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát okt. 21. 12:00-ig (dél) jelezze az arpad.bak@szubjektiv.org e-mail címre.

A közelmúltig az iszlamofóbia problémája az EU-n belül elsősorban a nyugat-európai országok vonatkozásában merült föl, de a menekültválság 2015-ös kezdete óta a visegrádi államokban is megjelent az iszlám vallás történelmi-kulturális alapú elutasítása, nem egyszer vezető politikusok retorikájában. Ennek a fordulópontnak a fényében arra vállalkozik a műhelybeszélgetés, hogy megvizsgálja az iszlamofóbia tendenciáit és következményeit azokban az országokban, amelyekben hosszabb ideje él nagyobb lélekszámú muszlim kisebbség. A felszólaló szakértők emellett arra is választ keresnek, hogy Közép- és Kelet-Európa társadalmi környezete milyen sajátos kihívásokat jelent a muszlim közösségek számára.

A program első felében a témakör felkért kutatói és gyakorló szakemberei rövid, 10 perces vitaindító előadásokat tartanak, amit nyilvános beszélgetés követ az előadók és a közönség közt.

Előadók:

 

Káldos János, szociológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadója

Kováts András szociológus, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület igazgatója

Fodor István, vallástörténész-iszlámkutató, a Kelet Fényei kulturális-tudományos weboldal szerkesztője

Galgóczi István Pál arabista-politológus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem doktori hallgatója

Dr. Örkény Antal szociológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi tanára