#WeCoLead

A #WeCoLead projekt egy KA2 nemzetközi stratégiai partnerség, ami az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával kerül megvalósításra. 

A #WeCoLead társadalmi szerepvállalásra ösztönöz fiatal nőket, hogy kreatív és innovatív folyamatokat kezdeményezzenek egy olyan új és fenntartható norma kialakítása érdekében, amely a nemek közötti egyenlőség erősítése, és a klímaváltozás mértékének csökkentése jegyében zajlik.

A nemzetközi együttműködés két célt tűzött ki maga elé:

 • Fiatal nők aktív állampolgárságának ösztönzése új normák bevezetése érdekében;
 • Fenntartható, nemzetközi együttműködés kialakítása az Európai Unión belül a fenntarthatósággal kapcsolatos kérdésekben.

A projekt során a következő lépésekre kerül sor:

1) #WomenToWomenOn Reels: közösségi média tartalmak elemzése, rövid, közösségi médiára készülő videók (reels) gyártása, nemzetközi kerekasztal-beszélgetés fiatal nők bevonásával.

2) #CoCreateTheToolkit: egy digitális eszköztár létrehozása, ami fiatal nők és nőket alkalmazó szakmai vezetők számára nyújt információt, illetve elméleti és gyakorlati segítséget aktív társadalmi szerepvállaláshoz és a nemi egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

3) #SoThatMoreCanCome: egy kézikönyv létrehozása ifjúsági munkások, közösségi vezetők számára a projekt eredményeiről.

Aktuális híreinkért kövess minket a közösségi médián:

#WomenToWomenOnReels

Online kérdőíves kutatás

Első kutatásunk célja az volt, hogy azonosítsuk a közösségi médián jelen lévő trendeket a nemi egyenlőség, a nők egészségügyi helyzete, a globális felmelegedés és a Covid-19 metszéspontjaival kapcsolatban. 

A fiatal nők elbeszélése alapvető fontosságú annak megértéséhez, hogy az éghajlatváltozás és a Covid-19 járvány hogyan okoz fenntarthatatlan nemi narratívákat és hogyan növeli a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeket Európa-szerte. 

5 európai országban (Magyarország, Svédország, Olaszország, Luxemburg, Görögország) 143 fiatal nőtől gyűjtöttünk válaszokat és hozzászólásokat. Eredményeink szerint a válaszadók többsége úgy véli, hogy a Covid-19-járványnak jelentős negatív következményei vannak, különösen a mentális egészség, a társadalmi élet és a munkalehetőségek tekintetében.

Tekintse meg eredményeinket! 

 

Közösségi média-elemzés

Folyamatosan változó világunkban a média és maguk az emberek jelentik az információ és a tudás fő forrását. A közösségi média soha nem látott hatókörre tett szert: az emberek számára az online közösségi interakció és kommunikáció, vagy éppen a TikTok-kihívások a pandémia okozta karantén és megszorítások alatt különösen fontos szerepbe lépett.

Erre alapozva a #WeCoLead első szakaszának fő célja, hogy célcsoportunk, a fiatal nők kritikusan vizsgálják helyzetüket, reflektáljanak rá, és párbeszédet indítsanak őket érintő problémákról és nehézségekről.

A közösségi média aktuálisan trendi posztjairól az összes partnerszervezet #-kutatást végzett néhány közösségi médiaplatformon (TikTok, Instagram, Facebook, Twitter). A szervezetek azonosították a saját nemzeti kontextusukban népszerű témákat és kulcskifejezéseket, amelyek a célcsoport és a projekt témája szempontjából a leginkább relevánsak voltak. 

TOVÁBB AZ ÖSSZEGYŰJTÖTT NEMZETKÖZI BEJEGYZÉSEKRE

(angol nyelven)

Fókuszcsoportos megbeszélések

A partnerszervezetek pár alkalmas fókuszcsoportos beszélgetéseket szerveztek, hogy betekintést nyerjenek a 10-10 kiválasztott fiatal nő tapasztalataiba és véleményébe a koronavírus fizikai és mentális egészségre, a nemi szerepekre, az éghajlatváltozásra és a fenntarthatóságra gyakorolt hatásáról.

A fókuszcsoportok résztvevői fiatal nők voltak – akiket a projekt minden szakaszába bevontak, így maguk is megszólalhattak, valamint fejleszthették kritikai gondolkodásukat és kezdeményezőkészségüket. Néhányan közülük “hátrányos helyzetű hátterű” nők voltak, akik gazdasági nehézségekkel, kulturális különbözőséggel, vagy migráns háttérrel rendelkeztek. A partnerszervezetek munkatársaikat is bevonták moderátorként/facilitátorként, akik a beszélgetéseket vezették, és segítették a résztvevőket közösségi médiára szánt tartalmak gyártásában.

Ismerd meg a magyar csapatot, és a témákat, amikkel foglalkoztak:

Fenntartható fejlődés és a COVID kapcsolata

 • Fenntartható fejlődés és a COVID kapcsolata
 • A nők sajátos munkahelyi nehézségei a koronavírusjárvány idején
 • A koronavírusjárvány hatása a szocializációra, az internet változó szerepe a fiatalok életében, valamint az online tér veszélyei
 • A koronavírussal kapcsolatos mentális és fizikai egészségügyi problémák

Az általuk készített Reel videókat megtekintheted itt:

Intro

Hogyan vásárolj be tudatosan?

A közösségi média hatása a fiatal nők mentális egészségére

A partnerszervezetek által készített videókat itt találod: https://www.tiktok.com/@wecoleadproject

Ha többet szeretnél tudni módszereinkről és kutatási eredményeinkről, olvasd el angol nyelvű jelentésünket:

TOVÁBB A JELENTÉSRE

(angol nyelven)

#CoCreateTheToolkit

A projekt második szakasza arra törekszik, hogy edukáció segítségével elősegítse a fiatal nők társadalmi szerepvállalását, és a strukturális elnyomást és az elvárt női szerepeket megkérdőjelezve merjenek változni, változtatni önmagukon és közösségeikben.

 Ennek érdekében minden partner online kérdőíves kutatást végzett, a fiatal nőket érintő leggyakoribb akadályokról a következő témákban:

 • Nők belépése a felsőoktatásba
 • Nők belépése a munkaerőpiacra
 • Magánélet vs. munkaerőpiac
 • Vállalkozó nők
 • Inspiráció másoktól

Emellett minden partner workshopot tartott fiatal nőkkel és szervezetek képviselőivel, akik a közösségükben vezetőként tevékenykednek – akár egyénileg, akár hivatalos szerveződésekben (civil szervezetek/cégek), akár informális csoportokban. A találkozók célja az volt, hogy azonosítsák a nemi alapú akadályokat, amikkel munkavállalás vagy vállalkozás indítása során találkoznak a nők.

 

TOVÁBB A RÉSZLETES EREDMÉNYEKRE

(angol nyelven)

Az összegyűjtött adatok felhasználásával görög partnerünk, a COMMON egy három részből álló, interaktív digitális kézikönyvet hozott létre, amely olyan modulokat tartalmaz, amelyek kulcsfontosságúnak tekinthetők a nők szerepvállalásának erősítése és az érdekérvényesítés szempontjából.

 Az eszköz a Civil Society Toolbox tapasztalataira és formátumára épült, lépésről lépésre követhető folyamatokat mutat be módszertannal, elméleti kiegészítéssel és gyakorlatokkal.

TOVÁBB AZ ESZKÖZTÁRRATOVÁBB AZ ESZKÖZTÁRRA

Kiegészítő dokumentum: #WeCoLead kutatási eredményeink (angol nyelven)

Kiegészítő dokumentum: #WeCoLead módszertan (angol nyelven)

Kiegészítő dokumentum: #WeCoLead Foglalkozásötletek (angol nyelven)

TOVÁBB AZ ESZKÖZTÁRRA

A kézikönyvek az érdekérvényesítés és érdekképviselet más területein is használhatók, csupán a megadott mintafeladatok és a kiegészítő kutatási eredmények vonatkoznak projektünk témájára, a fiatal nők szerepvállalására.

#SoThatMoreCanCome

A #WeCoLead projekt harmadik szakaszában egy angol nyelvű, interaktív és gyakorlatias digitális kézikönyvet készítettünk, amely kifejezetten fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára szól. Ennek a kézikönyvnek a célja, hogy közelebb hozza a fiatal nőket érintő kihívásokat és problémákat, és segítse őket abban, hogy fejlesszék vezetői képességeiket, és építsenek fenntartható, együttműködő közösségeket. A 64 oldalas kézikönyv hasznos iránymutatást nyújt a projekt korábbi szakaszában készített eszköztárak hatékony felhasználásához is. 

A következő témakörök kerülnek bemutatásra:

 • Társadalmi nemek
 • Klímaváltozás és fenntarthatóság
 • Oktatás és munkaerőpiac
 • Fizikai és mentális egészség
 • Kritikai gondolkodás

Ezen témakörök elemzése és az eszköztárak használata révén a szakemberek segíthetnek a fiatal nőknek abban, hogy jobban megértsék és kezeljék a különböző kihívásokat, amelyekkel szembenéznek, és felkészíthessék őket a sikeres vezetői szerepvállalásra és a fenntartható közösségek építésére. A kézikönyv olyan releváns, támogató szervezetek elérhetőségeit és a legfőbb információkat is tartalmazza, amikhez szükség esetén segítségért fordulhatnak.

TOVÁBB A KÉZIKÖNYVRE