UKRÁN MIGRÁCIÓ A VISEGRÁDI NÉGYEK SZEMSZÖGÉBŐL

A 2014-ben kezdődő ukrajnai fegyveres konfliktus komoly elméleti kihívások elé állította Közép-Kelet Európa térségét. 2015-ben indult a Visegrádi Alap támogatásával egy négy országra terjedő kutatás az aktuális ukrán migrációról. A magyar eredmények már elérhetők angol nyelven az alábbi linken.

A kutatás konzekvenciája, hogy a vizsgált statisztikák alapján, a négy visegrádi ország közül Csehország és Lengyelország vonzóbb, míg Szlovákia és Magyarország kevésbé vonzó ukrán migrációs célpont. Ebben szerepet játszik Magyarország sajátos határon túli állampolgárokkal szemben folytatott politikája is, hiszen ennek eredményeként sok ukrán migráns, mint állampolgár szerepel a statisztikákban.

A helyzetet mérlegelve, a kutatók megállapították, hogy egyelőre nem kell komoly ukrán migrációval számolnia a Közép-Európai térségnek, az ukrán konfliktus inkább a belső vándorlást erősítette fel, semmint a kivándorlást.

(A térkép forrása: Dr. Kincses Áron, Langerné Dr. Rédei Mária Dr. Illés Sándor Dr. Karácsonyi Dávid, (2011). Ukrán állampolgárok Magyarországon – Ukrainian citizens in Hungary Link:
http://real.mtak.hu/16001/1/Ukr%C3%A1n%20%C3%A1llampolg%C3%A1rok%20Magyarorsz%C3%A1gon.pdf)