Szociális színház tréninget tartottunk

A 2017. szeptembere és 2019. októbere között futó JobAct projekt keretén belül nyolc különböző európai szervezet trénere és művésze vett részt egy ötnapos budapesti tréningen a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Faktor Terminál Egyesület szervezésében.

Az Olaszországból, Franciaországból és Németországból érkező résztvevők magyarországi kollégákkal együtt munkaerőpiaci integrációt elősegítő színházi eszközökkel ismerkedtek meg, tovább mélyíthették tudásukat az oktatói és szociális munka egy új formájában, a szociális művészetben, valamint a trénerek csoporton belül előforduló sokszínűség kezelésének módszereiről szereztek további gyakorlati és elméleti ismereteket.

A tréning első napján Schermann Márta mutatta be a Faktor Terminál Egyesületet, ezt követően Romankovics Eda tartott színházi gyakorlatokat, a nap zárásaként pedig Simon Balázs ismertette Utcaszak nevű utcaszínházi alkotóközösségét – melynek előadását az érdeklődők az est folyamán meg is tekinthették.

Kedden Vadas Tamara indította a napot táncos feladataival, majd Gryllus Samu avatta be a résztvevőket a soundpainting jelnyelvébe, melyet jelenidejű kompozíciók létrehozására használnak tetszőleges összetételű zenei alkotóközösségek. Végül Szabó Marci mutatta be Social Circus nevű projektjét.

A szerdai nap Schermann Márta bemelegítő feladataival indult, majd Horváth Kristóffal tanulhattunk a slam poetry műfajáról, a későbbiekben pedig megismerkedhettünk a City Art Műhely munkásságával is. A délutáni órákban MaryKate Smith tartott egy bemutatót a Szubjektív Értékek Alapítványról, majd részletesebben ismertette egy saját projektjét, mely az aznap reggel már megismert slam poety műfaját hozza kapcsolatba bevándorlókkal az Egyesült Államokban. Végül egy Scavenger Hunt játék keretein belül barangoltunk Budapest turisztikailag kevésbé ismert, ám interkulturális szempontból annál izgalmasabb részein.

Csütörtökön kicsit megálltunk levegőt venni, és reflektáltunk az előző nap történéseire, majd Takács Borbála a sztereotípiafenyegetés jelenségének veszélyeire hívta fel a figyelmet csoportmunka keretében. A nap “Mezey Péter – Hogyan ismerjük fel, ha valaki az áttörés szélén áll” című előadásával folytatódott, mely során még több színházi készségfejlesztő gyakorlatot sajátíthattunk el, végül Anastasiia Grigoreva tartott bemutatót az interkulturális kommunikáció sajátosságairól és annak gyakorlati alkalmazásáról.

Pénteken Kovács Péter hozta közelebb a részvevőket az LMBTQ csoportokhoz workshopjával, és ismertette a nemi szerepek átalakulását játékos feladatokon keresztül, majd Lőrincz Marcell mutatta be a bevándorlók, menekültek, valamint a roma kisebbségek helyzetét magyarországi kontextusban. Végül közösen értékeltük az elmúlt nap eseményeit.

A hét zárásaként az Oltalom Karitatív Egyesülethez látogattunk el, ahol egy kézműves foglalkozás keretein belül húsvéti tojásokat készíthettünk egyedi technikával az ott élő és művészi tevékenységet végző hajléktalanokkal, valamint a velük foglalkozó művészekkel együtt.

Nézd meg ezt is