Szakmaközi találkozó a SHELTER projektben

A SHELTER projekt keretében 2019. december 5-én Budapesten tartotta a Szubjektív Értékek Alapítvány a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen az egészségügyi és a kormányzati intézmények szakemberei, valamint civil szervezetek képviselői számára szervezett második szakmaközi találkozóját.

A projekt, illetve a találkozó hosszú távú célja, hogy a gyűlölet-bűncselekmények áldozatai számára teljes körű támogatást és tanácsadást biztosítson az egészségügyi ellátórendszeren keresztül. A találkozó alkalmat adott arra, hogy a kutatások eredményeit bemutassuk, ezeket a résztvevők megvitassák, valamint a további kihívásokkal kapcsolatos perspektívák széles skáláját megosszák egymással.

A Nemzeti Közszolgálati egyetemen tartott találkozón Nagy Judit és Lőrincz Marcell köszöntő beszéde után Dombos Tamás a kérdőívek, Takács Borbála pedig az interjús kutatások eredményeit ismertette, majd Lőrincz Marcell moderálásával izgalmas eszmecsere zajlott le a résztvevő szakértők között. Az esemény kiemelt vendége volt ismét a bűncselekmény áldozat és aktivista Renner Erika, aki értékes hozzászólásaival képviselte az áldozatok nézőpontját és személyes tapasztalataival tudta segíteni, megcáfolni vagy éppen megerősíteni az egészségügyi ellátórendszer, a közszféra és az áldozatokat segítő szervezetek munkája kapcsán felmerülő kérdéseket és ötleteket.

Az alapvető áttekintés után a résztvevők konkrétabb felmerült problémák tanácskozásába fogtak bele, amelyekkel a későbbiekben mindenképp szükséges lenne foglalkozni. Ilyen jelentkező probléma például, hogy az egészségügyi szakemberek többsége nincsen tisztában a gyűlölet-bűncselekmények áldozatokra, valamint az adott közösségre és az egész társadalomra gyakorolt hatásával, emellett pedig az egészségügyi intézmények sajnos még nem működnek kellő hatékonysággal együtt az áldozatsegítő központokkal, sem egyéb segítő szervezetekkel. Kiemelt problémaként merült fel továbbá az áldozatok tájékoztatásának hiánya.

A találkozót a tavaszi félévben a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói számára induló kurzus részleteinek ismertetésével zárta Kozáry Andrea.

Nézd meg ezt is