Precobias

A PRECOBIAS (Prevention of Youth Radicalisation Through Self-Awareness on Cognitive Biases) projekt a fiatalokra a mentális folyamatokra és kognitív torzításokra koncentrál, amelyek olyankor játszanak szerepet, amikor a fiatalok – különösen azok, akik ki vannak téve a radikalizáció veszélyének vagy már radikalizálódtak – szélsőséges/terrorista diskurzusokkal találkoznak a közösségi médiában.

A projekt hosszú távon úgy száll szembe a radikalizációval, hogy növeli a célcsoport digitális rezilienciáját és kritikus gondolkodását. A PRECOBIAS azzal segíti a fiatalokat saját maguk jobb megismerésében, hogy ráirányítja a figyelmet a saját maguk alkotta magyarázatok és elemzések mögött megúzódó mentális folyamatokra és kognitív torzításokra. A projekt célja, hogy viselkedésbeli változást idézzen elő, azaz eltántorítsa a fiatalokat attól, hogy szélsőséges tartalmakat terjesszenek online.

E célok érdekében a fiatalokat közvetlenül, egy közösségimédia-kampány keretében szólítjuk meg, a szociális munkásoknak és tanároknak egy online tananyagot készítünk a kognitív torzításokról és a radikalizációról, melyhez feladatgyűjteményeket is biztosítunk, civilszervezetek számára pedig egynapos, nemzetközi tréninget kínálunk, amely lehetővé teszi a szélsőségek ellen dolgozó szakemberek helyi képzését.

A PRECOBIAS projektet, amelyben hat európai ország szervezetei vesznek részt, az Európai Unió ISFP programja támogatja. A projekt 2019 decembere és 2021 novembere közt zajlik.

További információk a honlapon és a facebook oldalon.