Nemzetközi találkozó a grazi Migrációs Tanács Bizottságával a hatékony integrációs szakpolitikákról

2022 november 14-16 között Grazban találkoztak a Migrant Voices Heard projekt partnerszervezetei, valamint a projektben résztvevő helyi- és regionális önkormányzati képviselők a grazi Migrációs Tanács Bizottsága (Migrant Advisory Board – MAB) és a Graz Városi Tanács képviselőivel. A találkozó fő célja az egymástól való tanulás, a tapasztalatcsere, illetve az önkormányzatok és a bevándorlással foglalkozó szervezetek közötti együttműködési lehetőségek megvitatása volt. A megbeszélést a MigrantInnenbeirat Graz szervezte a Südwind Egyesület támogatásával.

A háromnapos találkozó során a résztvevők nemcsak új ismereteket szereztek a külföldi állampolgárokkal való rendszeres konzultációs mechanizmusokról, hanem olyan jó gyakorlatokat is bemutattak, amelyeket a projektben résztvevő országok helyi hatóságai és a bevándorlóknak segítséget nyújtó szervezetek jelenleg is alkalmaznak, ezzel is növelve ezen gyakorlatok nemzetközi láthatóságát. A találkozó inspirációval is szolgált a projekt további lépéseivel kapcsolatban a résztvevő helyi hatóságok és bevándorlók által vezetett szervezetek, valamint a technikai támogató szerepet betöltő konzorciumi partnerszervezetek számára. A projekt következő szakaszában a partnerek nemzeti cselekvési tervek kidolgozására és végrehajtására összpontosítanak, amelyek fő célja, hogy lehetőséget biztosítsanak a bevándorlók helyi szintű szakpolitikák kidolgozásába való minél szélesebb körű bevonására és új konzultációs mechanizmusok bevezetésére. Ezen felül a találkozó a partnerszervezetek és a résztvevő helyi és regionális hatóságok közötti együttműködés erősítéséhez is hozzájárult.

Felszólalt Robert Krotzer, Graz város integrációs tanácsosa, Irina Karamarkovic, a Migrant Advisory Board (MAB) jelenlegi elnöke, Godswill Eyawo, a MAB vezérigazgatója, Masomah Regl, Robert Krotzer integrációs tanácsos tanácsadója, Isabella Meier az UNESCO Emberi jogok Helyi és Regionális Szintű Előmozdításával Foglalkozó Nemzetközi Központjából , Kamdem Mou Poh à Hom, a Chiala – Egyesület a Kultúra, a Sokszínűség és a Fejlődés Előmozdításáért igazgatója, a MAB korábbi elnöke, valamint Thomas Rajakovics, a grazi sporthivatal vezetője, korábbi önkormányzati képviselő.

A Migrant Voices Heard projektről

A projekt célja, hogy hat európai uniós országban közigazgatási intézményekkel szoros együttműködésben támogassa a helyi és regionális szintű Migrációs Tanácsok létrehozását és megerősítését, elősegítse a közigazgatási intézmények közötti tapasztalatcserét a bevándorlók integrációs politikák kialakításában és végrehajtásában való részvételéről, valamint segítse a helyi és regionális hatóságokat a bevándorlókkal folytatott hatékony konzultációban az őket közvetlenül érintő szakpolitikai döntésekről.

A projektet az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapjának (AMIF) támogatásával finanszírozzák, és Ausztriában, Bulgáriában, Franciaországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban és Romániában zajlik.

Partnerszervezetek: WCIF (BG), Südwind (AU), Mission Wings (BG), Groupe SOS Solidarites (FR), KMOP – Social Action and Innovation Centre (GR), ActionAid (IT), Szubjektív Értékek Alapítvány (HU) és PATRIR (RO). A kezdeményezésben helyi és regionális önkormányzatok – a bulgáriai Stara Zagora önkormányzata, a görögországi Neapolis-Sykeon önkormányzata és az olaszországi Campania regionális kormánya – is részt vesznek.

A Migrant Voices Heard projekttel kapcsolatos további információért és részletekért kérjük, keressék emailben Tuqa Kamalt a tuqa.kamal@szubjektiv.org címen.