Közösségi szerepvállalás a radikalizálódás ellen

A CEAR (Community Engagement Against Radicalization)egy Európai Uniós támogatással megvalósuló, két éves nemzetközi projekt, ami a radikalizáció és a szélsőségek megelőzéséhez kapcsolódó közösségi és polgári szerepvállalás gyakorlati modelljét igyekszik rendszerszintűvé tenni. Partnereinkkel együtt digitális eszköztárakat dolgoztunk ki, illetve személyre szabott támogatást, tanácsadást és képzeseket biztosítunk fiatalokkal dolgozó szakemberek és szervezetek számára.

A projekt keretein belül a Szubjektív Értékek Alapítvány szervezésében több sikeres online tréning került megrendezésre Kapcsolatépítés a változásért címen. Vendégelőadóink – a Tempus Közalapítvány, illetve a UNITED for Intercultural Action szervezetek munkatársai – olyan témákat érintettek, mint például hogyan érinti az extrémizmus és polarizáció a magyar fiatalokat, vagy milyen anyagi támogatások érhetők el projektek megvalósításához bejegyzett és informális szervezetként. Résztvevőink között szerepeltek többek között az Igazgyöngy Alapítvány, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, illetve a KacsaKő Közösségépítő Egyesület munkatársai is.

Megrendezésre került továbbá egy kerekasztal-beszélgetés Radikalizáció és polarizáció Magyarországon címen, melyen a civil szféra aktív szereplői, úgy mint Tatár György (Budapest Központ a Tömeges Atrocitás Megelőzéséért szervezete elnöke), Csereklye Erzsébet (adjunktus, ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézet), valamint Jósa Bálint (UNITED for Intercultural Action programkoordinátora) vitatták meg a nemrégiben elfogadott magyar törvény hatásait és következményeit, amely a szólásszabadságot és a gyermekjogokat is súlyosan korlátozza.