Gyűlölet-bűncselekményeket jelentő oldal indult

Beindult a Szubjektív Értékek Alapítvány gyűlöletbűncselekmény-jelentő oldala, ahol az előítéletes indítékkal elkövetett bűncselekményekről tehetnek bejelentést az áldozatok.

Az oldal felhasználói nagyban segítik a Szubjektív Értékek Alapívány munkáját abban, hogy átfogóbb képet kaphassunk a gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos helyzetről Magyarországon.

Az oldal célja kettős:

A platformot első sorban annak érdekében tervezték, hogy segítséget nyújtson az áldozatok támogatásában, valamint a gyűlölet-bűncselekmények, a gyűlöletbeszéd és a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos incidensek kezelésében. Az áldozatok eldönthetik, hogy az adott incidensről bejelentést tesznek-e a területileg illetékes rendőrségnél, vagy csak az oldalon jelzik az eseteket.

A platformot azért is hozták létre, hogy segítségével az üzemeltető civil szervezet gyűlölet-bűncselekményekkel, gyűlöletbeszéddel és hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos információkat gyűjthessen. A Szubjektív Értékek Alapítvány ezeket az információkat az országban végzett szakértői-tanácsadói tevékenysége során hasznosítja. Például az oldal által gyűjtött statisztikák segítenek felhívni a kormány figyelmét ezekre a bűncselekményekre, és nagy segítséget nyújtanak a gyűlölet-bűncselekmények, a gyűlöletbeszéd és a hátrányos megkülönböztetés jelensége elleni jogszabályok fejlesztése érdekében végzett lobbitevékenységünkhöz.