Generation Europe – The Academy

A Generation Europe egy olyan ifjúsági szervezetek nemzetközi hálózata, amely az aktív európai civil társadalom előmozdítása érdekében jött létre. Fő motivációja, hogy a résztvevőket közös társadalmi cselekvésre buzdítsa, és megteremtse az ehhez szükséges alapokat. 

Együtt Európáért

A programban 15 európai ország 45 ifjúsági szervezete vesz részt. A koncepció minden esetben az, hogy három ország fiataljai (ez esetben Magyarország – Németország – Lengyelország) folyamatosan együttműködjenek három éven keresztül. A Generation Europe: The Academy három éve alatt a fiatalok évente nemzetközi csereprogramokon vesznek részt, ahol játékos módon tanulnak a demokráciáról, az aktív európai állampolgárságra, a békés társadalmi együttélésről. A nemzetközi találkozók között a nemzeti csapatok otthon dolgoznak folyamatosan egy olyan helyi társadalmi probléma megváltoztatásán, amit maguk a fiatalok döntenek el, találnak ki, szerveznek meg, majd valósítanak meg. 2018-2021 között a magyar csapat ilyen élményekkel gazdagodott.:

YouTube player

Egyenlő részvétel

A magukat “politikamentesnek” mondó fiatalok gyakran nagy érdeklődést mutatnak a politikai kérdések iránt. Amint a kezdeti akadályok elhárulnak, az élményalapú foglalkozások hatására megtapasztalhatják, hogy a cselekedeteiknek van hatása. Ezzel együtt olyanok is lehetőséget kapnak a részvételre, akik eddig alulprezentáltak voltak nemzetközi projektekben, legyen az migrációs vagy menekült hátterű, iskolai tanulmányait korán befejezni kényszerülő, vagy éppen vidéki fiatalok. Aktívan foglalkozunk az egyenlőtlenségekkel, különösen azért, hogy lehetővé tegyük azon fiatalok részvételét is, akiket a társadalmi felvilágosítás és a nemzetközi ifjúsági munka csak ritkán érnek el. 

A programot az IBB német szervezet teszi lehetővé a Mercator Alapítvány és az Erasmus+ program anyagi támogatásával.

További információ a program hivatalos honlapján itt érhető el.