Az online radikalizálódás ellen: az EU által finanszírozott PRECOBIAS projekt

Az online radikalizálódás egyre szélesebb körben elterjedt jelenség. A PRECOBIAS európai projekt közel 4 millió fiatalt ért el, hogy fejlessze ellenálló képességüket a szélsőséges tartalmak ellen.

Az online – különösen a megbízhatatlan forrásból származó – információk félreértelmezésének társadalmi hatása soha nem volt még olyan nyilvánvaló, mint az elmúlt időszakban a Covid-19-járvány kapcsán.

Az összeesküvés-elméletek, a hivatalos források elutasítása, a tudományellenes megközelítések és az álhírek terjedése a közvélemény jelentős radikalizálódásához vezetett, olykor erőszakos nézőpontok kialakulásával.

Hogy megelőzzük az online radikalizálódást azon mentális mechanizmusok megértésén keresztül, amelyek a látott információk torz értékeléséhez vezetnek, a PRECOBIAS (PREventing COgnitive BIASes) projektet 2019-ben indult és most ért lezáró szakaszába.

A cataniai P.M.F. S.r.l. által vezetett PRECOBIAS nemzetközi partnerségben részt vesznek a tekintélyes Genti Egyetem és a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem, amelyek kutatói a szélsőséges csoportok által online használt kommunikációs módszerek segítségével azonosították gondolkodásunk azon “réseit”, amelyeket ezek a diskurzusok hajlamosak kihasználni.

A projektben központi jelentőséggel bír az “automatikus gondolkodás” és a “kognitív torzítás” fogalma; mindkét esetben olyan mentális „egérutakról” van szó, amelyeket agyunk használ, hogy minél kevesebb energia-befektetéssel birkózzon meg új, nagymennyiségű információval. Vagyis bizonyos körülmények között az információfeldolgozási folyamat egyes lépéseit agyunk tudattalanul átugorja, amik nem racionális alapon nyugvó döntéseket eredményezhetnek.

E kutatásból kiindulva három szabadon hozzáférhető tudományos kiadványt hoztunk létre a projekt partnereivel: a fent említett egyetemekkel (Universiteit Gent, Ludwig-Maximilians-Universitaet Muenchen) , a szlovákiai Emberi Jogi Intézettel (Institut Ludskych Prav) , a magyarországi Szubjektív Értékek Alapítvánnyal és a lengyelországi Szociális Biztonsági Intézettel (Fundacja Instytut Bezpieczenstwa Spolecznego). Célcsoportunkat tanárok, diákok, szociális munkások, és a radikalizáció elleni küzdelem területén tevékenykedő szervezetek alkotják, akik számára különböző segédanyagokat fejlesztettünk ki.

Egy ingyenes, nyílt online tanfolyamot hoztunk létre, amely körülbelül 12 óra alatt, saját tempóban végezhető, és videók, kvízek és olvasmányok segítségével nyújt áttekintést az online radikalizálódás és a kognitív előítéletek problémáiról. A tanfolyam elvégzése és a záróvizsga sikeres letétele után a genti és a müncheni egyetemek oklevelet állítanak ki a felhasználóknak.

Az iskolák és a társadalmi szervezetek nagyon fontos védőbástyát jelenthetnek az álhírek és a radikalizálódás elleni fellépésben, ezért a PRECOBIAS két eszköztárat készített pedagógusok, illetve szociális munkások számára. A projekt témaköreihez kapcsolódó alapfogalmak mellett a szövegek gyakorlati, azonnal használható, osztályban vagy csoportokban végzendő foglalkozásterveket is tartalmaznak, amelyek célja a fiatal résztvevők kritikai gondolkodásának elősegítése. Az angol, spanyol, francia, német, francia, olasz, szlovák, magyar és lengyel nyelven elérhető eszköztárakat mára közel 20 ezren töltötték le.

A fiatalokkal foglalkozó szakemberek közötti kapcsolatok kialakítását és megerősítését célozta az október 22-én Brüsszelben szervezett képzési nap. Az esemény lehetőséget teremtett számos szervezet számára, hogy megismerkedjen a radikalizálódás kognitív megközelítésével, illetve olyan tevékenységeket ismerjen meg, amik mindennapi munkájuk során segíthetik a fiatalok radikalizálódásának megelőzését vagy visszafordítását.

A PRECOBIAS fő fókuszát azonban a fiatalok jelentették, akik a szélsőséges online kampányok és toborzások kedvelt célcsoportját alkotják. A projekt partnerei egy olyan közösségi médiakampányt alkottak meg, amely a kognitív torzítások tudatosítására összpontosított a fiatalok által kedvelt és ismert formában. Ironikus hangvételű animációs videókat, online önértékelő tesztet és tematikus versenyt hoztak létre a jelenleg népszerű platformokon, például az Instagramon.

A nemrég zárult kampány nagy sikert aratott: közel 4 millió fiatalhoz ért el a hír, a tesztet közel 19 000 alkalommal töltötték ki, a videókat pedig több mint 350 000-szer nézték meg. Emellett több mint 1000 résztvevő járult hozzá saját alkotásával is a kampányban meghirdetett versenyhez.

A PRECOBIAS fő üzenete, hogy az automatikus gondolkodás és az elfogult gondolatok tudattalan létrehozása az emberi természet része. Senki sem mentesül ez alól, kortól, képzettségtől vagy társadalmi státusztól függetlenül, az egyetlen lehetséges megoldás, ha megtanuljuk felismerni, tudatosítani a helyzeteket, amikor nem racionális alapon hozunk döntéseket.

Ha többet szeretne megtudni, látogasson el a projekt honlapjára, és kövesse híreinket a Facebookon és a Twitteren.