Active Europe Fair – civil börze az Aurórában

A Szubjektív Értékek Alapítvány az Ifjúság Európai Évének keretében a Nemzeti Ifjúsági Tanács által támogatott projektként szervezett Active Europe Fair címen civil börzét 2022. november 12-én a budapesti Aurorában.

A – tervek szerint visszatérően megrendezett – civil börzével célunk elősegíteni a fiatal korosztály aktív állampolgárságát és társadalmi részvételét. Ennek egyik módja lehet, ha önkéntesként csatlakozunk egy szervezet munkájához, vagy kiállunk egy általunk fontosnak ítélt ügy mellett. Rendezvényünkre ezért változatos témákkal foglalkozó civil szervezeteket és informális csoportokat hívtunk meg, akikkel izgalmas workshopok keretében ismerkedhettek meg a résztvevők.

A programot két blokkra osztottuk annak érdekében, hogy minél több szervezettel legyen lehetőség megismerkedni. A délelőtt folyamán a résztvevők megismerkedhettek a Nemzeti Ifjúsági Tanáccsal, az Ifjúság Európai Évével, illetve, hogy hogyan kapcsolódik az esemény az aktív állampolgársághoz és társadalmi részvételhez.

A délelőtti és a délutáni blokk is a résztvevő szervezetek rövid bemutatkozásával folytatódott, prezentációk és videók színesítették a programot, amik egyfajta kedvcsinálóként is szolgáltak a bemutatkozást követő workshopokhoz.

Ezt követően az egyes szervezetek elvonultak a helyszín különböző termeibe, a résztvevők pedig csatlakozhattak az őket leginkább megszólító szervezet 1,5-2 órás workshopjához. Voltak tematikus beszélgetések, társasjátékok, különböző non-formális foglalkozások. A résztvevők számos témát érintettek: mik azok az egészséges utcák és mit tehetünk a környezetünk javításáért? Milyen lehetőségek vannak fiatalok számára az Európai Unió által finanszírozott programok keretében? Hogyan foglalkozzunk hátrányos helyzetű fiatalokkal? Hogyan szervezzünk informális csoportokat egy jó ügy érdekében? Hogyan szólítsuk meg ügyünkkel a lehető legszélesebb társadalmi réteget? Hogyan használhatunk művészeti eszközöket társadalmi problémákkal kapcsolatban? MIlyen eszközökkel hívhatjuk fel a figyelmet a nők jogaira és hátrányos helyzetére?

Délelőtt és délután is lehetőség nyílt informális beszélgetésekre a jelenlévőkkel ebédidőben szendvics ebéddel, délután pedig kávézással összekötve.

Eseményünk nagy sikert aratott a jelenlévők körében és inspirálóan hatott a szervezet képviselőire és a szervezőkre is. Szeretnénk folytatni a programsorozatot, szélesítve a megszólított korosztályt. 

Köszönjük, hogy velünk voltatok:

Járókelő.hu
KacsaKő Egyesület
Food Not Bombs Budapest
Kulturális Kapcsolatokért Alapítvány
Egyeséges Diákfront
Nők Egymásért Mozgalom
Roots and Routes Hungary

Az esemény a Nemzeti Ifjúsági Tanács támogatásával jött létre.