A SZUBJEKTÍV ÉRTÉKEK ALAPÍTVÁNY PEDAGÓGUSOK ÉS SZOCIÁLIS MUNKÁSOK KÉPZÉSÉVEL SEGÍTI A RADIKALIZÁCIÓ MEGELŐZÉSÉT A FIATALOK KÖRÉBEN

Az Európai Unió Belső Biztonsági Alapjának támogatásával megvalósuló PRECOBIAS nemzetközi projekt célja a fiatalok radikalizálódásának felismerése és megelőzése Európa-szerte. Társadalmi kampányunk a digitális ellenálló képesség növelésére, és a kritikai gondolkodás erősítésére törekszik a serdülők és fiatal felnőttek körében, tudatosítva bennük azokat a mentális folyamatokat, amelyeket a szélsőséges online diskurzusokkal való találkozás indíthat el.

Egy 2018-as európai felmérés szerint a serdülők 77%-a szembesült már erőszakos viselkedésre való felhívással az interneten. A mentális mechanizmusok és a kognitív torzítások megismerése kulcsfontosságú az interneten és a közösségi médiában előforduló szélsőséges tartalmak által kiváltott radikalizálódási folyamatok elkerülése és megelőzése érdekében.

Kutatásaink alapján a fiatal célcsoportnak videókampányt, a velük foglalkozó szakembereknek pedig két digitális eszköztárat és egy online kurzust hoztunk létre, amelyek betekintést nyújtanak a radikalizálódás folyamatába, bemutatják az automatikus gondolkodás szerepét, valamint a szélsőségesség megelőzése és visszafordítása érdekében hasznos, egyszerűen használható eszközökkel szerelik fel a felhasználókat.

A digitális tanfolyam és a segédeszközök az alábbi sorokra kattintva érhetőek el:

Kapcsolatfelvétel, együttműködés:

Takács Borbála – projektmenedzser
bori.takacs@szubjektiv.org

Sajtókapcsolat:

Nagy Anita – kommunikációért felelős koordinátor
Szubjektív Értékek Alapítvány
anita.nagy@szubjektiv.org